Skupnost, ki nas podpira, je ključna za naše dobro počutje in srečo

Nekoč pred davnimi časi so bile ženske skupnosti svete. Takrat smo ženske vedele, kaj rabimo, kaj nas osrečuje, krepi, dviguje in nam pomaga, da se počutimo boljše ter živimo lepše. Takrat smo bile ena drugi največje zaveznice in podpornice. Dandanes pa smo povečini pozabile, kako pomembno je, da se povezujemo, sodelujemo in se podpiramo, kako pomembne smo ena drugi in kako zelo pomembna je ženska skupnost. Najlepše stvari se zgodijo v interakciji z drugimi ljudmi. Odnosi, ki jih gojimo do ljudi v našem življenju, so ključnega pomena za naše zdravje, dobro počutje in srečo.

Kaj pa tebi pomeni druženje z ženskami? Kakšne občutke vzbudi v tebi? Imaš okrog sebe ženske, ki te podpirajo in s katerimi si povezana v močno celoto?

Če te kdo vpraša, kaj si v življenju najbolj želiš, se bosta sigurno na prvih dveh mestih znašla odgovora zdravje in sreča. Po tem stremimo verjetno vsi. Ne zavedamo pa se dovolj, kaj je za dosego tega izjemno pomembno. Rezultati ene od najdlje trajajočih raziskav na Harvardu, ki se je pričela že leta 1938 in traja še danes,  pravijo, da je skrivnost srečnega, zdravega in zadovoljnega življenja v lepih odnosih z drugimi ljudmi, v povezovanju, v skupnosti, ki nas podpira.

Kakšna je moč ženske skupnosti

Ugotovili so, da so ljudje, ki čutijo pripadnost določeni skupnosti, veliko bolj zdravi in živijo dlje kot drugi, poleg tega pa tudi njihovi možgani delujejo veliko bolje. Pomembna pa je tudi ugotovitev, da nam zadovoljstva in sreče v življenju ne bo prineslo bogastvo ali slava, pač pa lepi odnosi z ljudmi, ki so nam blizu.

In za ženske je ključnega pomena skupnost žensk. Nekoč v davnini smo se tega že zavedale. Takrat med nami ni bilo ljubosumja, tekmovalnosti, podtikanja, zbadanja, ogovarjanja. Bile smo kot eno, rasle smo tako, da smo dvigovale ena drugo. In ta čudovita nežna energija je vladala v svetu in ves svet je bil lep, sočuten, poln miline, topline in sodelovanja. Vmes se je zgodilo marsikaj. Pozabile smo na pomen ženskih skupnosti, pozabile smo na svetost ženske energije in ženske moči. Danes živimo v svetu moške energije in moške moči, ki temelji na tekmovanju, dokazovanju, primerjanju in borbi. Svet povečini vodijo moški in tudi tam, kjer ga ženske, te žal delujejo v moški energiji. Verjamem, da določenim drugega enostavno ne preostane, če želijo tekmovati in zmagovati v tej nenehni tekmi življenja. Ampak drage ženske, to nismo me, me smo vse kaj drugega. Moška moč in moška energija naj ostane moškim. To je njihov svet in njihov način delovanja, kar je popolnoma prav.

Popolnoma naravno in normalno je, da imamo ženske in moški drugačne potrebe, vrednote in poglede na življenje. Ker pa se vse več žensk postavlja v moški svet, je dandanes podrto ravnovesje.

Ravnovesje pa je osnova, da lahko v svetu vlada harmonija. In pri tem je ključnega pomena, da smo ženske ženstvene, da negujemo v sebi to pristno žensko energijo. Me smo sonce, svetloba, ljubezen, toplina, milina. Me smo veselje, smeh, igra in radost. In vem, da globoko v sebi to veste in čutite vse. Problem pa je, da si veliko od nas tega ne upa priznati, ker je v svetu, v katerem živimo, to ožigosano kot šibkost. Ampak to še zdaleč ni res. To je naša osnovna bit, to je naša narava, naš prirojen način delovanja. Dajmo se poslušat, dajmo zaživet kot ženske.

Zakaj tako pogosto ravno ženske otežujemo življenje drugim ženskam?

Verjamem, da globoko v sebi prav vsaka izmed nas čuti potrebo po povezovanju z drugimi ženskami. A mnoge med nami imamo ob tem določene zadržke in predsodke. Ti izhajajo predvsem iz slabih izkušenj, ki smo jih imele z drugimi ženskami, ko smo začutile njihovo zavist, neodobravanje, tekmovalnost, primerjanje in še marsikaj. Ampak čemu? Zakaj bi tekmovale ena z drugo? Zakaj bi se primerjale? Vse smo enake, vse smo popolnoma iste. Pa čeprav v drugi podobi, z drugačnimi lasmi, drugo barvo oči, postavo, družbenim statusom, izobrazbo. Ampak, a je to pomembno? A nas to definira, kdo smo kot osebe? Nikakor. To so zgolj kriteriji, ki nam jih je vsilila družba s takšnimi in drugačnimi interesi. To so zgolj navidezni ideali, h katerim bi naj strmele, da bi bile srečne, zadovoljne in da bi bilo naše življenje popolno. Ampak ni tako, drage moje. Sreča in zadovoljstvo nista premo sorazmerna z lepoto, bogastvom ali družbenim statusom. Sreča biva v nas in se multiplicira z dobrim – z dobrimi deli, s hvaležnostjo, s podporo isto mislečih.

Dajmo se povezat, dajmo se podpret, dajmo se spodbujat in navijat ena za drugo. Začnemo lahko že z majhnimi stvarmi, kot je nasmeh blagajničarki, pozdrav neznanki, pohvala sosedi, pomoč babici… Pokažimo jim, da smo tukaj za njih, da nam je mar. S tem ko se povezujemo in podpiramo, se naše počutje izjemno izboljša. Vidimo, da je skupnost ključnega pomena za zdravje in dolgoživost ljudi.

Kakšna je moč ženske skupnosti

Tudi če nismo najbolj vestne pri zdravi prehrani in življenjskem slogu, bo dejstvo, da smo del skupnosti in občutek pripadnosti imelo izjemen doprinos k našemu zdravju in dobremu počutju. Ženske potrebujemo druge ženske, potrebujemo svoj krog žensk, podpornic, zaveznic. To je tisto, kar nam daje moč, kar nam daje energijo in vzpodbudo, to je tisto, kar nas žene naprej in pomaga, da kolesje življenja steče lepše, tekoče, brez ovir.

Zmagovalci prihodnosti in tudi sedanjosti niso tisti, ki tekmujejo s pestmi in dvigujejo sebe na račun poniževanja in diskreditiranja drugih, ampak tisti, ki vedo stopiti skupaj, se povezati, pomagati drug drugemu ter prinesti v odnose obilo ljubezni, naklonjenosti in harmonije. In ravno tukaj, drage moje ženske, je naša velika moč in možnost pozitivnih sprememb za ves svet.

Ženske smo čarobne in največje čarovnije se zgodijo, ko smo skupaj, ko se povežemo v celoto. Dajmo skupaj dvignit žensko energijo, dajmo dvigovat ena drugo, dajmo se podpirat in povezovat. Zagotavljam vam, da se bodo dogajali čudeži in ves svet bo vibriral v ljubezni, toplini in sreči.