A veš, da obstaja čas, ki  je pomembnejši od vsega preostalega časa? Čas, od katerega je odvisno tvoje počutje, občutek sreče in zadovoljstva ter tudi tvoj odnos do drugih ljudi. Čas, ki ti lahko da tako veliko in še več vzame, če ga nimaš. To je nadragocenejši čas na svetu – čas zate.

Od vseh opravkov, ki jih imaš tekom dneva, je daleč najpomembnejši čas, ki ga nameniš sebi. Ženske smo od nekdaj navajene in naučene, da poskrbimo najprej za potrebe in želje vseh drugih in šele na koncu, če nam ostane kakšen prosti trenutek ter vsaj kanček energije, ga namenimo sebi. Večina izmed nas bi se soočala z občutkom krivde, če bi sebe postavile na prvo mesto in najprej z vsem srcem, žarom in voljo, ki jo premoremo, pokrbele zase.

Čas zase

Ampak a veš, da te nihče drug ne bo dal na prvo mesto, če se ne boš dala sama? Zato odpri svoj koledar in popolnoma brez občutka krivde vnesi vanj čas zase.

Odnos tebe do sebe je najpomembnejši odnos v tvojem življenju. To je odnos, ki pokaže, koliko ljubezni in samospoštovanja premoreš ter kako vredno se zares počutiš.

To je odnos, na katerem moraš največ delati in je odnos, od katerega so odvisni vsi drugi odnosi v tvojem življenju. Šele, ko imaš sebe iskreno rada in se v celoti sprejmeš ter brez občutka krivde poskrbiš zase, se lahko počutiš srečno in izpolnjeno ter lahko to deliš tudi z vsemi drugimi. In da boš lahko poskrbela zase, si moraš za to vzeti čas.

Z ujetostjo v vsakdan, ki ga živimo povečini na avtopilotu, smo pozabile, kako pomembno je, da si vzamemo čas zase – si kaj privoščimo, kam gremo, si kaj podarimo ali preprosto namenimo svoj čas sebi. Skozi dan bolj ali manj uspešno krmarimo med vsemi obveznostmi in nalogami, ki jih opravljamo, zvečer pa utrujene pademo v posteljo in se sploh ne zavemo, da je za nami še en dan, ko smo ves čas služile drugim, zase pa nismo naredile skoraj nič. In tako minevajo dnevi, meseci, leta, mi pa še kar naprej vestno opravljamo vlogo služenja vsem, ki so nam blizu pa tudi tistim, ki nam niso. Le kje smo pri tem izgubile sebe? Kje so naše želje, potrebe in cilji?

Naše telo je naše največje bogastvo, naš tempelj, ki ga moramo častiti. Zato poskrbimo, da mu bomo dajale samo najboljše. Dajmo mu neskončno ljubezni in pozornosti, razvajajmo ga s skrbno pripravljeno hrano, s pozorno izbrano pijačo, ki nas v tistem trenutku podpira, dolgimi sprehodi, redno telesno vadbo. Vlagajmo v svoje telo, saj nam bo hvaležno. In ne pozabimo ga razvajati z zadostno mero počitka.

Čas zase

Razvajajmo ga z vsem, kar naše telo rabi za svojo vitalnost in dobro počutje. V zdravem in močnem telesu se boš počutila odlično in boš lažje sledila sebi ter svojim željam in ciljem. Dobro poskrbi za svoje telo in ob tem nahrani tudi svojo dušo. Včasih lahko najdeš radost že v čisto preprostih stvareh.

Samo vzami si ta čas in:

 • Pojdi na tisti dolg sprehod v gozd, ki prevetri tvoje misli, te napolni s svežino in lahkotnostjo ter očara s čudovitim petjem ptic.
 • Vzemi odejo, pojdi na najbližji travnik, utišaj telefon in si dovoli zgolj biti. Prisluhni čarobnim zvokom narave in uživaj v vonju trave in pisanih travniških cvetlic. Bodi hvaležna za vse metuljčke in pikapolonice, ki te obiščejo.
 • Naredi si nabor svojih veselih pesmi, ki te dvignejo in napolnijo z radostjo. Nato pa jih redno poslušaj in si dovoli zraven tudi zaplesati. Pleši, kot da te nihče ne gleda.
 • Dovoli si biti igriva in polna veselja. Začuti svojega notranjega otroka, naj pride na plan vse tisto, kar se skriva globoko v tebi. V vsaki od nas biva ta otrok, ki si želi navihanosti in razigranosti.
 • Čisto sama pojdi v svojo najljubšo kavarno, na poti kupi svojo najljubšo revijo, nato pa samo uživaj v sproščujočih trenutkih.
 • Vzemi s police tisto knjigo, ki jo že tako dolgo želiš prebrati, zlekni se na kavč in se potopi v njene vrstice.
 • Ob deževnem dnevu odpri okno in poslušaj sproščujoč in očiščujoč ples dežnih kapljic.
 • Napolni kad do vrha, dodaj svojo najljubšo dišečo kopel, prižgi svečke, natoči si kozarec penine in uživaj v najbolj sproščujoči kopeli na svetu.
 • Vnesi meditacijo v svoj vsakdan, to je najbolj zanesljiva pot do tvojega notranjega miru. Umiri svoj um, utišaj svoje misli in si dovoli zgolj biti. Tudi če boš temu namenila vsak dan samo nekaj minut, ti zagotavljam, da bo rezultat čaroben.
 • Pojdi plavat. Začuti svobodo, ki ti jo daje voda z vsakim zamahom rok.
 • Vzami papir in svoje najljubše barve ter se predaj sproščenemu ustvarjanju. Izlij svojo dušo na papir.
 • Tudi, če nimaš posluha. Poj pod tušem, poj med kuhanjem in opravljanjem vsakodnevnih opravil. Za petje ne rabiš posebnega časa. Kmalu boš videla, koliko veselja in dobre volje ti bo prineslo ter koliko boljša bo hrana, ki jo boš skuhala, koliko lepše bodo rasle rožice v tvojem domu in koliko bolj harmonični bodo odnosi.

In prosim te še eno stvar – vsakič, ko prejmeš plačilo za svoje delo, privošči najprej nekaj sebi. Ker si vredna, ker se ceniš in ker ti pripada. Delala si ves mesec, se marsičemu odrekala, zato je prav, da se nagradiš. To je tvoje, tvoj denar in ne rabiš prav nobenega občutka krivde in sramu zato, da si za svoj denar nekaj privoščiš. Lahko je to samo malenkost, lahko vsak mesec daš nekaj na stran in si potem čez čas kupiš nekaj večjega, po čemer hrepeniš. Lahko, da si želiš kaj doživeti, kam odpotovati vsaj za kakšen dan, dva, se sprostiti in odmisliti ves svet. Ja, pojdi tja, privošči si to in videla boš, koliko lepše in boljše se boš počutila. Imej se rada, spoštuj se, razvajaj se, naredi si življenje lepo. Ženske smo narejene za razvajanje in užitek. Me to rabimo. Ne rabimo pa občutka krivde in sramu. Zaslužimo si samo najboljše.

Zato vzemi si ta dragocen čas zase. Nahrani svojo dušo z radostjo in napolni svoje življenje z doživetji.

Postavi se na piedestal svojega življenja. Pomembna si in začni se tega zavedat.

Boginja si.